KIŞ AYLARINDA HASTA OLMAMAK İÇİN SAĞLIKLI BESLENELİM
12 Ocak 2022

9128245c-96ea-4fd5-9dc7-07b4cfe514a2.jpg
Kış mevsiminin kendini hissettirmeye başladığı  grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıklara daha yatkın olduğumuz bu mevsimde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bu ayları daha sağlıklı geçirmemiz mümkün.  Hastalıklardan korunmak içinse
 doğru bir beslenme planı uygulamak gerekiyor.

Kış aylarında daha çok kapalı ortamda zaman geçirilmektedir. Buna bağlı olarak D vitamininden zengin gıdalar tüketmemiz kemik sağlığımız açısından önem taşımaktadır. Balık çeşitleri, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi besinler D vitamininden zengin olup, kış aylarında tüketimi önemlidir. Ayrıca balıklarda bulunan w-3 yağ asitleri, vücutta enflamasyonu önleyip, varolan mikroplar ile savaşırlar. Palamut, hamsi, istavrit, somon gibi balıkları haftada 1-2 kez tüketebiliriz.

Balıkları besleyici özelliklerinden yararlanmak için yağda kızartma yapmadan fırın, ızgara ve buğulama gibi pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz.

Evde yapılmış yoğurt, kefir ve peynir gibi fermente süt ürünleri  güçlü bağışıklık sistemi için vazgeçilmez gıdalardandır.

İçerdiği proteinler, minerallar, B vitaminleri, zengin lif içeriği ve sağlıklı karbonhidrat içeriği ile kuru baklagiller ( nohut, fasulye, mercimek v.b)  kış aylarında soframızda eksik etmemeliyiz. Kuru baklagillerin bir gün önceden ıslatarak pişirmeli haşlama  suyu dökülmemelidir.

Soğuk kış günlerinde bağışıklığımızı güçlendiren bir diğer gıdalarda ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişlerdir. İçerdikleri  demir, çinko ve diğer mineraller ile kansızlığı önler, bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

Ayrıca kış sebzelerinden pırasa, soğan, sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri vardır. Bakteri, virüs mantara karşı etki göstermektedir. Kış aylarında düzenli tüketilmelidir.

Ayrıca lahana, ıspanak, kereviz, turp, turuncu ve mor havuç ile marul, maydonoz, roka gibi sebzeler de  içerdiği inülin,kükürt,  potasyum, demir, lif ve mineraller ile vücudumuza giren  mikroplarla savaşırlar.

portakal, limon, nar, elma gibi taze meyvelerden günlük 2-3 adet tüketebiliriz. Taze meyveler C vitamininden zengindir. Ayrıca kuru üzüm, kuru incir, hurma gibi kuru meyveleri  tatlı yerine tüketebileceğimiz gıdalar arasındadır.

Son olarak su tüketimi ihmal edilmemelidir. Kapalı ve sıcak ortamlar su ihtiyacını bir miktar artırmaktadır. Su ihtiyacı yetişkinlerde 0,35 ml /kg olarak hesaplanmalıdır.

                                                                                                          Dyt. Aynur AKDENİZ